[ Hem ]
[ Allmänt ]
[ Platser ]
[ Konst ]
[ Länkar ]
[ Övrigt ]
--> Övrigt

Caipirinha


Allt du behöver...
Caipirinha är en uppfriskande, traditionell brasiliansk drink som smakar underbart en solig dag på stranden eller innan middagen.

Det här är vad du behöver för att fixa din egen (för 1 person):

- 1 lime
- några matskedar socker (helst rörsocker)
- några centiliter sockerrörsbrännvin
- ett par istärningar

Om du ska göra till fler än en person så multiplicera receptet ovan med antalet personer och gör caipirinhan i till exempel en stor tillbringare. Jag har sett folk göra det i stora hinkar...
Jag föredrar att skala/skära bort skalet från limefrukten, men det är nog vanligast att man lämnar skalet på. I sådana fall bör man tvätta limen genom att skrubba den försiktigt i vatten.
Jag skalar den genom att först skära bort kanterna och därefter "snurra" frukten i handen och samtidigt "hyvla" bort skalet. Sen delar jag frukten i 8 bitar, lägger dem i ett tjockbottnat glas och pressar ut juicen genom att försiktigt mosa bitarna med en mortelstöt.
Därefter lägger man i sockret. Brasilianskt sokerrörssocker passar bäst, eftersom det är finkornigare än vårt vanliga svenska socker och därför löser upp sig mycket fortare. Häll på passande mängd med sockerrörsbrännvin, lägg i några isbitar och blanda sedan om ordentligt.

Sen är caipirinhan färdig att avnjutas! Enkelt va?!
Det vattnas i munnen.....
Om du inte har tillgång till sockerrörsbrännvin, eller cachaça som det heter i Brasilien, så kan du använda till exempel vodka (då kallas drinken för caipiroshka) eller rom (caipirissima).

Det fungerar också att byta ut limen mot till exempel passionsfrukt, men lime- och sockerrörsbrännvinsvarianten är den absolut vanligaste i Brasilien.

Texten skriven av Niclas Lillman
Copyright 2003-2022 - Kontakt!
Annons:

Powered by Siteastic version 0.1